- PII
- S3034538325010096-1
- DOI
- 10.7868/S3034538325010096
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume 157 / Issue number 1
- Pages
- 134-146
- Abstract
- As part of the research in 2019–2022, an assessment of the content of copper and zinc in environmental components and hair of the population of the Oktyabrsky District of the Khanty-Mansiysk Autonomous Okrug-Yugra of the Tyumen Region was carried out. The content of mobile forms of trace elements in the soils of agrocenoses of the studied area varies depending on the type of soil: copper — from 0.57 to 0.85 mg/kg, zinc — from 13.5 to 22.53 mg/kg. These values do not exceed the maximum permissible concentrations, but are classified as high according to agrochemical gradations. The average content of copper and zinc in vegetable crops growing on the studied soils is: potatoes — copper 0.07 mg/kg, zinc — 0.34 mg/kg; carrots — copper 0.08 mg/kg, zinc — 0.50 mg/kg; beetroot — copper 0.07 mg/kg, zinc — 0.50 mg/kg. No excess of the maximum permissible concentrations was detected. The results of the analysis show that vegetables grown on sod-podzolic and podzolic soils have the highest concentrations of copper and zinc, unlike vegetables growing on gray forest soils. The average content of copper and zinc in the water bodies of the Oktyabrsky district of the Khanty-Mansi Autonomous Okrug is: copper — 0.025 mg/l, zinc — 0.65 mg/l, which also does not exceed the permissible values and at the same time is characterized as low. The content of copper and zinc in the hair of the population permanently residing in the Oktyabrsky district was studied. The dependence of the level of trace elements in biosubstrates on gender, age and place of residence has been established. With age, the average copper and zinc content in the hair of the population increases. The amount of these elements also depends on gender: women (average copper content — 59.65 mg/kg, zinc — 212.47 mg/kg) have more than men (average copper content — 21.87 mg/kg, zinc — 152.53 mg/kg). The relationship between the content of copper and zinc in water and in the hair of the inhabitants of the region has been established, which allows us to conclude that drinking water is one of the sources of these elements for humans.
- Keywords
- медь цинк почвы овощные культуры вода волосы населения
- Date of publication
- 03.03.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 68
References
- 1. Алиева А. К., Кубалова Л. М. Биологическая роль химических элементов в зависимости от положения в периодической системе Д. И. Менделеева // Современные наукоемкие технологии. 2014, с. 83.
- 2. Добринский Л. Н. Экология ХМАО. // Изд. Софт-Дизайн. Тюмень. 1997, с. 288.
- 3. Клиническая лабораторная диагностика: национальное руководство: в 1 т. — T. I / Под ред. В. В. Долгова, В. В. Меньшикова. — М.: ГЭОТАР-Медиа, 2012, с. 248-249.
- 4. Никитин Д. П., Новиков Ю. В. Окружающая среда и человек. — М.: Высшая школа, 1986, с. 415.
- 5. Протасова Н. А. Микроэлементы: биологическая роль, распределение в почвах, влияние на распространение заболеваний человека и животных // Изд-во Соросовский образовательный журнал, № 12, 1998, с. 32–37.
- 6. Синдирева А. В., Пузанов Д. О., Букин А. В., Томилова Е. В. Содержание меди и цинка в системе почва-растение на примере Октябрьского района Ханты-Мансийского автономного округа — Югры // Вестник Красноярского государственного аграрного университета, № 6 (159), 2020, pp. 99–104.
- 7. Скальный А. В., Сальникова Е. В., Кудрявцева Е. А., Кустова А. С. Аккумуляция тяжелых металлов и микроэлементов в волосах населения Оренбургской области // Микроэлементы в медицине, 2012, с. 42–45.
- 8. Тедеева И. Р., Кубалова Л. М. Биологическая роль меди и ее соединений // Изд. Северо-Осетинский государственный университет им. К.Л. Хетагурова. Владикавказ, 2014, с. 92.
- 9. Титов А. Ф., Таланова В. В., Казнина Н. М., Лайдинен Г. Ф. Устойчивость растений к тяжелым металлам // Институт биологии КарНЦ РАН. / Петрозаводск: Карельский научный центр РАН, 2007, с. 172.
- 10. Чижов Б. Е. Лес и нефть Ханты-Мансийского округа — Югры. // Изд. Тюмень. Ю. Мандрики, 1998, с. 105.
- 11. Шеуджен А. Х. Биогеохимия. Майкоп // ГУ- РИПП “Адыгея”, 2003, 1028 с.
- 12. Giovana Clarice, Poggere Amanda, Gasparin Julierme, Zimmer Barbosa, George Wellington, Melo Rodrigo S., Corrêa Antonio, Carlos Vargas Motta. Soil contamination by copper: sources, ecological risks, and mitigation strategies in Brazil. Journal of trace elements and minerals, 4 (2023).:100059-100059. https://doi.org/13.1016/j.jtemin.2023.100059
- 13. Kabata-Pendias A. Trace Elements in Soils and Plants // A. Kabata-Pendias. 4th Edition. Boca Raton, FL: CRC Press, 2011 548 p.
- 14. Kumar, Vinod et al. Copper bioavailability, uptake, toxicity and tolerance in plants: A comprehensive review. // Chemosphere vol. 262 (2021): 127810. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.127810
- 15. Schoofs, Hannah, Joyce Schmit, and Lothar Rink. 2024. Zinc Toxicity: Understanding the Limits // Molecules 29, no. 13: 3130. https://doi.org/10.3390/molecules29133130